11 paź 2018

Tortilla




Składniki:
placki tortilla
pierś z kurczaka
sałata (u mnie rzymska)
200 g surówki colesław
przyprawa kebab-gyros
sól, pieprz
olej


Pierś z kurczaka pokroić w długie, cienkie paseczki, wymieszać dokładnie z przyprawami i olejem. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć. W międzyczasie przygotować liście sałaty oraz sos czosnkowy.


Sos czosnkowy:
3 łyżeczki śmietany
3 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.


Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, delikatnie podgrzewając z obu stron. Przekładamy na talerz. Placek smarujemy sosem i układamy warstwami sałatę, mięso i surówkę colesław. Spód placka zawijamy na farsz, następnie zwijamy boki jeden na drugi.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz