Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka oleju
½ opakowania przyprawy do frytek
i ziemniaków
Ziemniaki obieramy ze skóry,
myjemy i kroimy w półksiężyce. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i
zagotowujemy. Solimy wodę i gotujemy przez 5 minut, następnie odcedzamy i
studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy olej i przyprawę, mieszamy dokładnie
ręką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni. Pieczmy 60 minut.
SMACZNEGO
60 minut to chyba za dużo? Ja piekę max. 40 minut
OdpowiedzUsuńCzas podany przeze mnie, jest w sam raz dla nas. Lubimy przypieczone ziemniaczki jak na zdjęciu. Oczywiście można piec krócej, wszystko według uznania.
Usuńja piekę krócej
OdpowiedzUsuń