26 lut 2015

Ziemniaki zapiekane w piekarniku




Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka oleju
½ opakowania przyprawy do frytek i ziemniaków


Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w półksiężyce. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Solimy wodę i gotujemy przez 5 minut, następnie odcedzamy i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy olej i przyprawę, mieszamy dokładnie ręką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczmy 60 minut.


SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. 60 minut to chyba za dużo? Ja piekę max. 40 minut

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas podany przeze mnie, jest w sam raz dla nas. Lubimy przypieczone ziemniaczki jak na zdjęciu. Oczywiście można piec krócej, wszystko według uznania.

      Usuń