Składniki:
3 szklanki
mąki tortowej
250 g
margaryny
1 łyżka
smalcu
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki
cukru
5 żółtek
Wszystkie
składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2
części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do
zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część
ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z
termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić.
Budyń:
3 szklanki
mleka
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżka
masła
1 łyżka soku
z cytryny
6 łyżeczek
cukru
kilka kropel
esencji waniliowej
2,5 szklanki
mleka zagotować razem z cukrem i esencją. W pozostałej ilości mleka rozpuścić
mąkę. Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać sok i masło. Wymieszać. Lekko przestudzić.
Owoce:
400 g
czarnej porzeczki
1 łyżka
bułki tartej
2 łyżeczki
żelatyny
Owoce
wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić.
Na
podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce
budyń (nie przekładamy całego od razu i nie rozsmarowujemy). Na wierzch
ścieramy pozostałą część zmrożonego ciasta. Całość pieczemy ok 45-50 minut w
160 stopniach z termoobiegiem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz