11 lip 2015

Tort truskawkowy z serkiem mascarpone




Biszkopt jasny:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli



Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.  Biszkopt przekrajamy na 2 części.


Biszkopt kakaowy:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli



Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki i kakao przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.  Biszkopt przekrajamy na 2 części.


Krem truskawkowy:
750 g truskawek świeżych lub mrożonych
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
8 łyżeczek żelatyny w proszku
500 g serka mascarpone


Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. W garnku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż truskawki puszczą dużo soku i się całkowicie rozmrożą (w przypadku zamrożonych). Zmiksować blenderem, zostawiając minimalne kawałki truskawek. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować, odstawić. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzić do wrzenia.  Wystudzić. Wstawić do lodówkina ok godzinę, aby frużelina stężała.
Do miski przełożyć serek mascarpone, zmiksować. Dodać frużelinę, zmiksować do połączenia. Krem będzie gęsty.





Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru


Śmietankę i serek przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Na koniec dodać cukier.
Na paterze położyć blat ciemnego biszkoptu. Wyłożyć 1/3 kremu truskawkowego, przykryć blatem jasnego ciasta. Wyłożyć 1/3 kremu truskawkowego, przykryć blatem ciemnego ciasta. Wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć blatem jasnego ciasta.  Wierzch i boki wysmarować kremem śmietankowym.


Ozdobić według uznania np. świeżymi truskawkami.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz