Biszkopt
jasny:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Do
białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po
łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno
dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo
dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy
24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach
przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie
zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.
Biszkopt przekrajamy na 2 części.
Biszkopt
kakaowy:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Do
białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po
łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno
dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki i kakao przesiewamy razem.
Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy
o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160
stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt
będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze
biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 2 części.
Krem
truskawkowy:
750 g
truskawek świeżych lub mrożonych
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soku
z cytryny
1 łyżka mąki
ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
8 łyżeczek
żelatyny w proszku
500 g serka
mascarpone
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do
napęcznienia. W garnku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia
się cukru i do momentu aż truskawki puszczą dużo soku i się całkowicie rozmrożą
(w przypadku zamrożonych). Zmiksować blenderem, zostawiając minimalne kawałki
truskawek. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować, odstawić.
Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać aż do całkowitego
rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Wstawić do lodówkina ok godzinę,
aby frużelina stężała.
Do miski przełożyć serek mascarpone, zmiksować. Dodać
frużelinę, zmiksować do połączenia. Krem będzie gęsty.
Krem
śmietankowy:
500 ml
śmietanki 36%
100 g serka
mascarpone
2 łyżki
cukru pudru
Śmietankę i serek przełożyć do miski, zmiksować do
otrzymania gęstego kremu. Na koniec dodać cukier.
Na paterze położyć blat ciemnego biszkoptu. Wyłożyć
1/3 kremu truskawkowego, przykryć blatem jasnego ciasta. Wyłożyć 1/3 kremu
truskawkowego, przykryć blatem ciemnego ciasta. Wyłożyć pozostałą część kremu,
przykryć blatem jasnego ciasta. Wierzch
i boki wysmarować kremem śmietankowym.
Ozdobić według uznania np. świeżymi truskawkami.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz