24 lip 2015

Kruche ciasteczka z maszynki





Składniki:
500 g mąki tortowej
200 g margaryny
30 g smalcu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 12%
szczypta soli


Mąkę wymieszać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki wkroić margarynę i smalec. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.   



Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na części i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do robienia ciastek. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Pamiętam, jak Babcia takie robiła... Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń