Składniki:
500 g mąki tortowej
200 g margaryny
30 g smalcu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 12%
szczypta soli
Mąkę wymieszać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki wkroić margarynę i smalec. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
500 g mąki tortowej
200 g margaryny
30 g smalcu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 12%
szczypta soli
Mąkę wymieszać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki wkroić margarynę i smalec. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2
godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na części i przepuścić przez maszynkę
do mielenia mięsa z końcówką do robienia ciastek. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15
minut do zrumienienia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Pamiętam, jak Babcia takie robiła... Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń