Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki
cukru
150 ml oleju
2 szklanki
mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta soli
500 g czerwonej
porzeczki
Mąkę z
proszkiem przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z
dodatkiem soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, nadal miksujemy. Następnie
dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Wolnym strumieniem wlać olej. Zmiksować.
Na koniec dodawać mąkę, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie np. trzepaczką.
Gotowe
ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm, wyłożonej papierem do
pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem
przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
Pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńJaki puch!
OdpowiedzUsuń