14 lip 2015

Biszkoptowe z czerwoną porzeczką




Składniki: 
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
500 g czerwonej porzeczki



Mąkę z proszkiem przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, nadal miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Wolnym strumieniem wlać olej. Zmiksować. Na koniec dodawać mąkę, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie np. trzepaczką.

Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. 




SMACZNEGO

2 komentarze: