Składniki:
250 g mąki tortowej
125 g masła
125 g śmietany
12%
szczypta
soli
Wszystkie
składniki umieścić w misce, zagnieść. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i
schłodzić w lodówce 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części,
każdą część rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, na grubość 1 mm. Wyciąć
długie paseczki o szerokości 1,5 cm. Ciasto nawijamy na foremkę do rurek,
zaczynając od węższej strony do szerszej. Na koniec rurki obtaczamy w cukrze.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z
termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia.
Krem:
250 ml
śmietanki 36%
125 g serka
mascarpone
2 łyżki
cukru pudru
Śmietankę z
serkiem umieścić w misce. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec
ubijania dodać cukier.
Nadziewać
wystudzone rurki.
Rurki bez nadzienia możemy przechowywać np. w metalowej puszce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz