19 lip 2015

Rurki z bitą śmietaną




Składniki:
250 g mąki tortowej
125 g masła
125 g śmietany 12%
szczypta soli


Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i schłodzić w lodówce 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, na grubość 1 mm. Wyciąć długie paseczki o szerokości 1,5 cm. Ciasto nawijamy na foremkę do rurek, zaczynając od węższej strony do szerszej. Na koniec rurki obtaczamy w cukrze. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia.



Krem:
250 ml śmietanki 36%
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru


Śmietankę z serkiem umieścić w misce. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Nadziewać wystudzone rurki.


Rurki bez nadzienia możemy przechowywać np. w metalowej puszce.
 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz