Składniki:
50 g kakao
175 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
200 g cukru
250 g buraków
czerwonych
3 jajka
200 g oleju rzepakowego
100 g czekolady
gorzkiej
Buraki ugotować,
wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka i olej,
zmiksować.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek i cukier.
Czekoladę drobno posiekać. Do zmiksowanego puree, dodawać stopniowo, łyżka po
łyżce mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 11x31wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać
ciasto. Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka.
Polewa
czekoladowa
50
g gorzkiej czekolady
50 ml
śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka miodu
W garnuszku
podgrzać śmietanę kremówkę i miód, nie gotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po chwili wymieszać do uzyskania jednolitej
konsystencji. Wylać na wystudzone ciasto.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz