10 lis 2015

Brownie z puree z czerwonych buraków




Składniki:
50 g kakao
175 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
250 g buraków czerwonych
3 jajka
200 g oleju rzepakowego
100 g czekolady gorzkiej


Buraki ugotować, wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka i olej, zmiksować. 


W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek i cukier. Czekoladę drobno posiekać. Do zmiksowanego puree, dodawać stopniowo, łyżka po łyżce mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę wymieszać. Blaszkę o wymiarach 11x31wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka.


Polewa czekoladowa
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka miodu


W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, nie gotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po chwili wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na wystudzone ciasto.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz