Składniki:
225 g zimnego
masła
3/4 szklanki
cukru
1 jajko
2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
2 i 2/3
szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
soli
Wszystkie
składniki zagnieść. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dodatkowo:
80 g
blanszowanych migdałów
marmolada
Po tym
czasie ciasto wyjąć z lodówki, odcinać po kawałku i formować palce. Na końcu ciastka wciskamy migdał.
Migdał
zdejmujemy i ślad po nim smarujemy marmoladą. Ponownie umieszczamy w tym
miejscu migdał.
Przed pieczeniem ciastka chłodzimy 10-15 minut w lodówce.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15 minut w 200 stopniach do
delikatnego zrumienienia.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz