2 lis 2015

Krwawe paluszki wiedźmy




Składniki:
225 g zimnego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli


Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.


Dodatkowo:
80 g blanszowanych migdałów
marmolada


Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, odcinać po kawałku i formować palce.  Na końcu ciastka wciskamy migdał. 


Migdał zdejmujemy i ślad po nim smarujemy marmoladą. Ponownie umieszczamy w tym miejscu migdał. 


Przed pieczeniem ciastka chłodzimy 10-15 minut w lodówce. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15 minut w 200 stopniach do delikatnego zrumienienia.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz