4 lis 2015

Chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi




Składniki:

200 g masła

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka mąki tortowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

2,5 szklanki płatków owsianych górskich



Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować (wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady) do otrzymania jednolitej masy. 


Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie spłaszczyć je łyżką. 




Układać w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzić na kratce.



SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. uwielbiam takie ciasteczka;) zapraszam na ''owsiane ciasteczka ze słonecznikiem'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/10/owsiane-ciasteczka-ze-sonecznikiem.html

    OdpowiedzUsuń