Składniki:
200
g masła
3/4 szklanki
cukru
1/4 szklanki
cukru brązowego trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1 szklanka
mąki tortowej
3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
szczypta
soli
2,5 szklanki
płatków owsianych górskich
Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania
miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować (wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady)
do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta
robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie
spłaszczyć je łyżką.
Układać w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC
przez około 15 - 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzić na kratce.
SMACZNEGO
uwielbiam takie ciasteczka;) zapraszam na ''owsiane ciasteczka ze słonecznikiem'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/10/owsiane-ciasteczka-ze-sonecznikiem.html