Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
7 g drożdży suchych
1 szklanka letniego mleka
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
60 gram roztopionego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się
połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
(około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat.
Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką oraz kieliszkiem wykrawać
oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki.
Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu
smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu
odkładać na papier kuchenny do odsączenia.
Lukier:
6 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Składniki na lukier dokładnie
wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt
rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz