3 lut 2016

Oponki




Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej

7 g drożdży suchych

1 szklanka letniego mleka

3 żółtka

1/3 szklanki cukru

pół łyżeczki soli

60 gram roztopionego masła

1 łyżka ekstraktu waniliowego




Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). 


Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i  szklanką oraz kieliszkiem wykrawać oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. 


Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na papier kuchenny do odsączenia.






Lukier:

6 czubatych łyżek cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny




Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz