17 lut 2016

Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie




Biszkopt:
280 g mąki tortowej (z tej ilości mąki odjąć 5 łyżek, w to miejsce dodając 6,5 łyżki kakao)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g masła
200 g cukru
5 jajek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieścić masło i cukier, miksować do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajko, jedno po drugim, nadal miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy.

Potrzebujemy 2 takich biszkoptów.


Krem:
500 g serka mascarpone
900 ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
1 laska wanilii


Do miski przekładamy serek, śmietankę i ziarnka z laski wanilii. Miksujemy na największych obrotach do powstania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, delikatnie połączyć.



Dodatkowo:
2 galaretki np. smak owoców leśnych 


Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, kroimy w kostkę.


Wykonanie

Na samym początku zanim zaczniemy przygotowywać tort wybieramy rysunek myszki minnie, według którego będziemy tworzyć dekorację. Ja wzorowałam się na tym zdjęciu.

Z jednego z biszkoptów wycinamy uszy dla naszej myszy. Po wycięciu łączymy jak na zdjęciu poniżej. 


Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu odkładamy. Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo. 

Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy. 


Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy.


Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem.


Składniki na masę maślaną:
½ szklanki cukru
kostka masła
łyżeczka zapachu waniliowego
sok z połowy cytryny


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na gładką masę.
Masą maślaną dokładnie posmarować cały tort, boki i wierzch. 


Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby się dobrze schłodził. (Na tak duży tort zużyłam 1,5 porcji masy z przepisu).


W tym czasie przygotowujemy masę cukrową.

Poszperałam troszkę w necie i tym razem postanowiłam, że masę plastyczną przygotuję z pianek marshmallow. Masa jest dużo lepsza od tej, którą do tej pory używałam. Jest bardzo plastyczna, miękka, można z niej ulepić wszystko. Ma jednak swoje minusy, nie przyjmuje tak dobrze barwników, no i masa jest koloru beżowego (to wina tego że pianki sprzedawane w sklepach są różnokolorowe, nie znalazłam pianek całych białych). Przygotowanie takiej masy jest dość łatwe.


Masa z pianek marshmallow:
400 g pianek
1 kg cukru pudru
4 łyżki wody


Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem wody. 




Do rozpuszczonej masy dodać połowę cukru pudru, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blat kuchenny, dodawać stopniowo pozostały cukier i zagniatać jak ciasto. 


Masa jest gotowa kiedy uzyska konsystencję plasteliny.


Masę podzielić na 3 równe części. Każdą przełożyć do woreczka i szczelne zamknąć.

Blat posypujemy mąką ziemniaczaną, wtedy masa nie będzie się lepiła. 

Do jednej części dodajemy czerwony barwnik i zagniatamy aż uzyska jednolity kolor. Wcześniej wspomniałam, że masa źle przyjmuje barwnik, więc musimy zagniatać ją nad garnkiem z parującą wodą. Czerwoną masę rozwałkowujemy na duży cienki placek. 


Żeby masa nie porwała się w trakcie transportu na tort, zawijamy ją na wałek kuchenny i rozwijamy nad ciastem. Ręcznie bardzo dokładnie wygładzamy wierzch tortu, kierując się na boki, wygładzanie najlepiej zacząć od brody i kierować się w stronę uszu, gdyż zebrany w ten sposób nadmiar masy ukryjemy w zagłębieniach uszu. 


Nadmiar masy dookoła tortu odciąć ostrym nożem.


Kolejną część masy dzielimy na pół. Do jednej dodajemy czarnego barwnika, zagniatamy.  Rozwałkowujemy. Wycinamy ostrym nożem mysie uszy jak na zdjęciu. 


Z pozostałej części masy, wycinamy usta, rzęsy, nos i część oczu. Druga połówkę masy w naturalnym kolorze rozwałkowujemy. Wycinamy dolną część twarzy myszki, oczy i język. Pozostałą część masy wkładamy do woreczka i odkładamy na później. Gotowe części twarzy układamy na torcie wzorując się na oryginalnym zdjęciu naszej myszy.




Do 3 części naszej masy dodajemy barwnik różowy, zagniatamy, rozwałkowujemy. Ostrym narzędziem wycinamy kształt kokardy i pasek do jej przewiązania. Kokardę składamy na blacie i gotową przenosimy na tort (do każdego płata kokardy do środka włożyć jakiś owalny przedmiot, aby nadać jej ładny kształt, u mnie pomocne okazały się kieliszki).


Na koniec z resztek beżowej masy, powycinać kółeczka i ozdobić kokardę oraz tort dookoła.







UWAGA: aby każdy element dobrze przykleił się, przygotować gęsty „klej” z cukru pudru i wody, nakładać pędzelkiem np. od farb dziecięcych.

Na koniec cały tort delikatnie pędzlujemy silikonowym pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki ziemniaczanej

Gotowe.

Tort przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz