24 lut 2016

Ciasto do pizzy z mąki pełnoziarnistej




Składniki:
8 g suchych drożdży
1,5 szklanki letniej wody
3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli


Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Przełożyć na blachę i rozwałkować. Blachy niczym nie smarujemy, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie rozwałkowywało. 


Na spód  ciasta wyłożyć sos pomidorowy (koncentrat + woda + zioła do pizzy), następnie dowolne dodatki.  


 Pizzę pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach. Podawać na ciepło.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz