Składniki:
8 g suchych
drożdży
1,5 szklanki
letniej wody
3 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej
1,5 łyżki
oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki
soli
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe
składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć
ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości na około 1,5
godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Przełożyć na
blachę i rozwałkować. Blachy niczym nie smarujemy, dzięki czemu ciasto będzie
się ładnie rozwałkowywało.
Na spód ciasta wyłożyć sos pomidorowy (koncentrat +
woda + zioła do pizzy), następnie dowolne dodatki.
Pizzę pieczemy około 15-20 minut w 220
stopniach. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz