Składniki:
100
g kaszy jaglanej (1 torebka)
gruszka
100
g paluszków surimi
100
g łososia wędzonego w plastrach
pasta
wasabi
2
listki nori
1
łyżka soku z cytryny
1
łyżka octu ryżowego
1
łyżeczka cukru
Kaszę
gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy sok z cytryny,
ocet i cukier, mieszamy ręcznie, masa będzie klejąca. Gruszkę obieramy ze
skóry, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 6 części. Listek nori układamy na
macie bambusowej, rozkładamy połowę kaszy delikatnie ugniatając, zostawiamy na
końcu 1 cm wolnej powierzchni. W miejscu
w którym będziemy układać dodatki smarujemy cienką linię pasty wasabi.
Następnie układamy paluszki surimi, gruszkę i łososia.
Całość dokładnie zwijamy
za pomocą maty bambusowej. Pozostawioną część nori smarujemy wodą, rolujemy i ściskamy
aby całość dokładnie się skleiła.
Rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki.
Podajemy z sosem sojowym.
SMACZNEGO
Oryginalny pomysł na sushi :)
OdpowiedzUsuńciekawe wypełnienie :)
OdpowiedzUsuń