3 lis 2017

Sushi z kaszą jaglaną i gruszką




Składniki:
100 g kaszy jaglanej (1 torebka)
gruszka
100 g paluszków surimi
100 g łososia wędzonego w plastrach
pasta wasabi
2 listki nori
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, ocet i cukier, mieszamy ręcznie, masa będzie klejąca. Gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 6 części. Listek nori układamy na macie bambusowej, rozkładamy połowę kaszy delikatnie ugniatając, zostawiamy na końcu 1 cm wolnej powierzchni.  W miejscu w którym będziemy układać dodatki smarujemy cienką linię pasty wasabi. Następnie układamy paluszki surimi, gruszkę i łososia. 


Całość dokładnie zwijamy za pomocą maty bambusowej. Pozostawioną część nori smarujemy wodą, rolujemy i ściskamy aby całość dokładnie się skleiła. 


Rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym.


SMACZNEGO

2 komentarze: