11 sty 2015

Białkowiec z makiem i wiórkami kokosowymi




Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki maku
½ szklanki wiórek kokosowych
125 g margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 kropelki zapachu rumowego lub migdałowego



Margarynę rozpuścić i wystudzić.  Mąkę, mak, wiórki, cukier oraz proszek do pieczenia wsypać do większej miski i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć.
Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni z termoobiegiem przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.



SMACZNEGO

1 komentarz: