Składniki:
1 szklanka
mąki tortowej
½ szklanki maku
½ szklanki wiórek
kokosowych
125 g
margaryny
1 szklanka
cukru
1 szklanka
białek
szczypta soli
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
4 kropelki
zapachu rumowego lub migdałowego
Margarynę rozpuścić
i wystudzić. Mąkę, mak, wiórki, cukier oraz
proszek do pieczenia wsypać do większej miski i wymieszać. Dodać roztopioną
margarynę i olejek. Połączyć.
Zimne białka
przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do
miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki
o wymiarach 10x29 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym
piekarniku do 160 stopni z termoobiegiem przez 50 minut do tzw. suchego
patyczka.
SMACZNEGO
prosto i pysznie:)
OdpowiedzUsuń