11 sty 2015

Pączki z kremem budyniowym




Składniki:

600 g mąki tortowej

70 g cukru

100 g rozpuszczonego masła

125 ml wody

125 ml mleka

3 jajka

10 g drożdży suchych

pół łyżeczki soli

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka wódki



Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z drożdżami. Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Dodać ciepłe oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy do podwojenia objętości.




Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.



Krem budyniowy:

6 żółtek

100 g cukru

40 g mąki

450 ml mleka

kilka kropel zapachu waniliowego



Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml mleka, mąkę, zapach i ponownie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać przygotowaną wcześniej masę i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić.



SMACZNEGO

2 komentarze: