Składniki:
600 g mąki tortowej
70 g cukru
100 g rozpuszczonego
masła
125 ml wody
125 ml mleka
3 jajka
10 g drożdży
suchych
pół łyżeczki
soli
skórka
otarta z 1 cytryny
1 łyżka wódki
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z drożdżami. Mleko
z wodą delikatnie podgrzać. Dodać ciepłe oraz wszystkie pozostałe składniki.
Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około
1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na
grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki
odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub
smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu
odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem
budyniowym.
Krem
budyniowy:
6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki
450 ml mleka
kilka kropel
zapachu waniliowego
Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml
mleka, mąkę, zapach i ponownie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do
wrzącego mleka wlać przygotowaną wcześniej masę i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia.
Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić.
SMACZNEGO
Ależ apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńIdealne w karnawale! :)
OdpowiedzUsuń