21 sty 2015

Ciasteczka Pieguski



Składniki:
2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
100 g kropelek czekoladowych
50 g czekolady gorzkiej


Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Miękkie masło utrzeć z cukrami.  Następnie dodać jajko i delikatnie połączyć. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.  Tak przygotowaną mąkę dosypać do masy maślanej i wymieszać ręcznie. Dodajemy czekoladę i połowę kropelek. Z powstałego ciasta formujemy wałek, który kroimy na paski grubości 1 cm. 


Układamy na wyłożonej papierem blaszce, z wierzchu dekorujemy pozostałą częścią kropelek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez ok 15 minut.


SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Ja dodaję orzechy - smakują wtedy jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię w takiej wersji, ale moja córka nie przepada za orzechami :)

      Usuń