20 sty 2015

Karkówka w sosie własnym




Składniki:
4 kotlety z karkówki
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
liść laurowy
2 łyżki mąki (do sosu)
1 bulionetka  Knorr do duszonych mięs
olej
sól zmiękczająca mięso
sól
3 szklanki wrzątku


Kotlety umyć, posypać z obu stron solą zmiękczającą i zwykłą. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. 


Cebulę pokroić w piórka. Na osobnej patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę dodając majeranek, ziele, pieprz i listek. Gdy cebulka będzie podrumieniona dodajemy do niej 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. 


Dodajemy wodę i bulionetkę. Mieszamy, aż się wszystko ładnie połączy. Tak przygotowanym sosem zalewamy karkówkę. Dusimy na małym ogniu przez 60 minut.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz