Składniki:
3 szklanki
mąki tortowej
250 g
margaryny
1 łyżka
smalcu
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki
cukru
5 żółtek
Wszystkie
składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2
równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na co
najmniej 1 godzine. Blachę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
Masa serowa:
600
g twarogu półtłustego
3/4 szklanki
cukru
75
g masła
2 jajka,
białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
½ opakowania
skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Ser biały zmielić przynajmniej dwukrotnie. Żółtka
oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej,
jasnej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ser, nadal miksując. Dodać mąkę
i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej
łyżki.
Dodatkowo:
puszka masy
makowej
2 łyżki
bułki tartej
Na spodzie blachy
ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie
rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany
drugi kawałek ciasta lub zrobić dekorację jak na zdjęciu. Piec w piekarniku
nagrzanym do 175 stopni przez ok 60
minut. Całkowicie wystudzić.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz