8 mar 2016

Seromakowiec



 

Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
250 g margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek

  
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzine. Blachę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Masa serowa:
600 g twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru
75 g masła
2 jajka, białka i żółtka oddzielnie 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ opakowania skórki pomarańczowej kandyzowanej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser biały zmielić przynajmniej dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ser, nadal miksując. Dodać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki.


Dodatkowo:
puszka masy makowej
2 łyżki bułki tartej


Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta lub zrobić dekorację jak na zdjęciu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni  przez ok 60 minut. Całkowicie wystudzić.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz