9 kwi 2016

Biała kiełbasa z cebulą i śliwkami suszonymi




Składniki:
1 kg białej kiełbasy
2 łyżki musztardy francuskiej
4 cebule
250 g suszonych śliwek
¼ kostki smalcu
1  łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku



Kiełbasę porozdzielać.  Na dnie naczynia żaroodpornego porozkładać kawałki smalcu, ułożyć kiełbasę, ciasno, obok siebie. Delikatnie posmarować z wierzchu musztardą. 


Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut.
Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Śliwki przekroić na pół. W wysokiej patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i śliwki, smażyć przez 10 minut co jakiś czas mieszając. 


Po tym czasie dolać ¼ szklanki wody, dodać przyprawy i dusić przez 30 minut pod przykryciem. Upieczone kiełbaski obłożyć cebulą ze śliwkami. 



Całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Podawać na ciepło.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz