Składniki:
1
kg białej kiełbasy
2
łyżki musztardy francuskiej
4
cebule
250
g suszonych śliwek
¼
kostki smalcu
1 łyżka masła
sól,
pieprz
1
łyżeczka kminku
1
łyżeczka suszonego majeranku
Kiełbasę porozdzielać. Na dnie naczynia żaroodpornego porozkładać
kawałki smalcu, ułożyć kiełbasę, ciasno, obok siebie. Delikatnie posmarować z
wierzchu musztardą.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut.
Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Śliwki
przekroić na pół. W wysokiej patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i śliwki,
smażyć przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dolać ¼ szklanki
wody, dodać przyprawy i dusić przez 30 minut pod przykryciem. Upieczone
kiełbaski obłożyć cebulą ze śliwkami.
Całość wstawić do piekarnika na 10 minut.
Podawać na ciepło.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz