8 kwi 2016

Różowe jajka z kiełkami


Składniki:
5 jajek
3 buraczki
2 szklanki wody
1 szklanka octu winnego


Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, wystudzić. Obrać ze skorupek. Buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i octem. Gotować przez 20 minut. Wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć zimne jajka. Jajka muszą być całkowicie zakryte wywarem. Odtawić na 1 godzinę. Po tym czasie jajka, wyjmujemy, przekrajamy na pół.




Dodatkowo:
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
kiełki np. rzodkiewki


Z jajek usuwamy żółtka. Umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy. 


Farsz przekładamy do wyciskarki z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Wypełniamy zagłębienia po żółtkach. Dekorujemy kiełkami.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz