8 kwi 2016
Różowe jajka z kiełkami
Składniki:
5 jajek
3 buraczki
2 szklanki wody
1 szklanka octu winnego
Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, wystudzić. Obrać ze skorupek. Buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i octem. Gotować przez 20 minut. Wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć zimne jajka. Jajka muszą być całkowicie zakryte wywarem. Odtawić na 1 godzinę. Po tym czasie jajka, wyjmujemy, przekrajamy na pół.
Dodatkowo:
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
kiełki np. rzodkiewki
Z jajek usuwamy żółtka. Umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy.
Farsz przekładamy do wyciskarki z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Wypełniamy zagłębienia po żółtkach. Dekorujemy kiełkami.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz