9 kwi 2016

Tort kokosowo-truskawkowy




Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
50 g gorzkiej czekolady
szczypta soli


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając na wolnych obrotach. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i startą na drobnej tartce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.


Krem kokosowy:
2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)
750 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych


Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 
Mleko w puszkach dzień wcześniej wstawić do lodówki. W dniu przygotowywania masy, delikatnie wyjąć mleko. Puszki delikatnie odwracamy do góry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.


Do nasączenia biszkoptu:
woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego


Dodatkowo:
440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki)
świeże truskawki, do dekoracji
wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu


Wykonanie
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy wodą kokosową. Smarujemy dżemem z 1 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować dżemem z 2 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi.






Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz