10 sie 2016

Keczup z cukinii




Składniki:
3 kg cukinii (obranej i wydrążonej)
0,5 kg cebuli
2 szklanka octu
1 kg cukru
800 g koncentratu pomidorowego Roleski
5 łyżek soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
 


Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać solą , wymieszać, odstawić na całą noc. Po tym czasie warzywa zagotować i gotować, aż będą miękkie. Dodać ocet, cukier, koncentrat i gotować przez 20 minut. Następnie dodać  przyprawy, zmiksować całość blenderem i ponownie gotować, tym razem bez przykrycia, wtedy keczup nam ładnie zgęstnieje. Gorący keczup przelać do  słoiczków. Pasteryzować przez 5 minut.


SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Akurat mam pełno cukinii na działce, więc na pewno wykorzystam ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cukinia puszcza sok, czy odcedzić ją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, soku nie odlewamy, całość zagotowujemy.

      Usuń