Składniki:
200 g masła
3/4 szklanki
cukru
4 jajka L
300 g mąki tortowej
60 g budyniu
waniliowego bez cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
250 ml mleka
4 jabłka
dodatkowo po
upieczeniu: 30 g roztopionego masła i cukier cynamonowy do posypania (1/4
szklanki cukru wymieszana z 1,5 łyżeczki cynamonu)
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać
z budyniem i z proszkiem do pieczenia, odstawić. Jabłka obrać, usunąć
gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki. Masło z cukrem utrzeć do
powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim,
ucierając po każdym dodaniu. Dodać mąkę, wymieszać. Na koniec dodać mleko, w 3 turach, mieszając
rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o
wymiarach 25 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej
ciasto, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek. Piec w temperaturze 160ºC przez
około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po
upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące jeszcze ciasto posmarować roztopionym
masłem, oprószyć cynamonowym cukrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz