21 lis 2017

Ciasto jabłkowe z cynamonem




Składniki:
200 g masła
3/4  szklanki cukru
4 jajka L
300 g mąki tortowej
60 g budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
4 jabłka

dodatkowo po upieczeniu: 30 g roztopionego masła i cukier cynamonowy do posypania (1/4 szklanki  cukru wymieszana z 1,5 łyżeczki cynamonu)



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Mąkę przesiać z budyniem i z proszkiem do pieczenia, odstawić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki. Masło z cukrem utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mąkę, wymieszać. Na  koniec dodać mleko, w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć plasterki jabłek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.



Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące jeszcze ciasto posmarować roztopionym masłem, oprószyć cynamonowym cukrem.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz