Składniki:
375 g ciasta
francuskiego
3 średnie
jabłka
sok i skórka
otarta z połowy cytryny
3 łyżki
rodzynków
2 łyżki
cukru
1/4 łyżeczki
cynamonu
1 łyżka mąki
tortowej
1 jajko
roztrzepane do posmarowania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w
kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon,
mąkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Na
każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe.
Brzegi kwadratów posmarować
jajkiem, złożyć na pół, tak by utworzyć trójkąty. Ciastka zlepić a boki
docisnąć widelcem. Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciastek smarujemy jakiem i robimy 3 otworki wentylacyjne.
Piec w
temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i
chrupiące. Ciepłe polukrować.
Lukier:
½ szklanki
cukru
1 łyżka
gorącej wody
Składniki dokładnie
wymieszać, aby nie było grudek.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz