21 lis 2017

Rożki francuskie z jabłkami




Składniki:
375 g ciasta francuskiego
3 średnie jabłka
sok i skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki rodzynków
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki tortowej
1 jajko roztrzepane do posmarowania


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. 


Brzegi kwadratów posmarować jajkiem, złożyć na pół, tak by utworzyć trójkąty. Ciastka zlepić a boki docisnąć widelcem. Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy jakiem i robimy 3 otworki wentylacyjne. 


Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ciepłe polukrować.


Lukier:
½ szklanki cukru
1 łyżka gorącej wody

Składniki dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz