23 lis 2017

Murzynek z nutą piernikową




Składniki:
125 g margaryny
3 jajka M
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżeczek kakao


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać, dodać cynamon, sodę, przyprawę do piernika delikatnie wymieszać, odstawić. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, kakao, wymieszać. Dodać margarynę i podgrzewać na ogniu, co jakiś czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować przez chwilę. Wystudzić. Do zimnej masy dodać mąkę i wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać powidła, dokładnie połączyć.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jajka dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 


Ciasto przełożyć do keksówki 11x31cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.


Polewa kakaowa:
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek śmietanki kremówki 36%


W  małym garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao, śmietankę. Wymieszać, krótko zagotować. Zimną polewą udekorować ciasto.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz