Składniki:
125 g
margaryny
3 jajka M
2 szklanki
mąki tortowej
1 szklanka
cukru
1 szklanka
mleka
5 łyżek
powideł śliwkowych
2 łyżeczki
cynamonu
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
2 łyżeczki
przyprawy do piernika
5 łyżeczek
kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę przesiać, dodać cynamon, sodę, przyprawę do
piernika delikatnie wymieszać, odstawić. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier,
kakao, wymieszać. Dodać margarynę i podgrzewać na ogniu, co jakiś czas
mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować przez chwilę. Wystudzić. Do zimnej
masy dodać mąkę i wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać powidła, dokładnie
połączyć.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę
soli i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, miksując na najmniejszych
obrotach miksera. Jajka dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać
drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do keksówki 11x31cm, wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego
patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa
kakaowa:
2 łyżki
masła
4 łyżki
cukru
3 łyżki
kakao
5 łyżek
śmietanki kremówki 36%
W małym garnuszku roztopić masło, dodać cukier,
kakao, śmietankę. Wymieszać, krótko zagotować. Zimną polewą udekorować ciasto.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz