Składniki:
200 g margaryny
210 g cukru
2 łyżki
cukru waniliowego
1/4 łyżeczki
przyprawy do piernika
3 jajka
250 g mąki
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
zapachu cytrynowego
125 g puree
z dyni
szczypta soli
Margarynę razem
z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od
żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do dużej miski
przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy. Do przestudzonego
masła dodajemy żółtka i puree i dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Następnie
dodajemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie
łączymy drewnianą łyżką. Przekładamy
ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x24 i pieczemy
w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
1 łyżka
puree z dyni
6-7 łyżek
cukru pudru
Obydwa
składniki dokładnie mieszamy. Polewamy ciepłe ciasto.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz