23 paź 2014

Babka dyniowa




Składniki:
200 g margaryny
210 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
3 jajka
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zapachu cytrynowego
125 g puree z dyni
szczypta soli


Margarynę razem z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy. Do przestudzonego masła dodajemy żółtka i puree i dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy  drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x24 i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka.


Polewa:
1 łyżka puree z dyni
6-7 łyżek cukru pudru


Obydwa składniki dokładnie mieszamy. Polewamy ciepłe ciasto.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz