Składniki:
360 g mąki tortowej
7 g drożdży
suchych
125 ml mleka
1 jajko
45 g masła
125 g puree
z dyni
pół łyżeczki
soli
2 łyżeczki
cukru
Masło roztopić i przestudzić. Mleko z puree delikatnie
podgrzewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Następnie
dodajemy wszystkie pozostałe składniki i
dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe
miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie. Przygotowujemy
stolnicę. Podsypujemy mąką i wyjmujemy nasze ciasto. Ponownie wyrabiamy.
Dzielimy je na 10 w miarę równych części. Każdą część formujemy na kształt
okrągłej bułeczki, którą delikatnie spłaszczamy. Ostrym noże robimy 8 nacięć,
uważając aby nie przeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Dodatkowo:
1 łyżka
mleka
kilka
orzechów włoskich
Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku
umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez
15-20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz