23 paź 2014

Dyniowe bułeczki




Składniki:
360 g mąki tortowej
7 g drożdży suchych
125 ml mleka
1 jajko
45 g masła
125 g puree z dyni
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru


Masło roztopić i przestudzić. Mleko z puree delikatnie podgrzewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki  i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie. Przygotowujemy stolnicę. Podsypujemy mąką i wyjmujemy nasze ciasto. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy je na 10 w miarę równych części. Każdą część formujemy na kształt okrągłej bułeczki, którą delikatnie spłaszczamy. Ostrym noże robimy 8 nacięć, uważając aby nie przeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.


Dodatkowo:
1 łyżka mleka
kilka orzechów włoskich


Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz