Składniki:
1 szklanka kaszy
jaglanej
75 g suszonych pomidorów w oleju (połowa słoiczka)
1 łyżka oleju z pomidorów
Surową kaszę umieszczamy w gazie na sitku i przelewamy wodą
zimną, następnie wrzątkiem i ponownie zimną. Pozbywamy się w ten sposób smaku
goryczy. Przepłukaną kaszę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą – 1,5 szklanki
wody na szklankę kaszy. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Doprowadzamy do wrzenia
i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Kaszy nie mieszamy. Po ugotowaniu kaszę
przykrywamy kocem.
2 szklanki przestudzonej kaszy jaglanej umieszczamy wysokiej misce, dodajemy 1 łyżkę oleju i pomidory. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz