21 paź 2014

Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów




Składniki:

1 szklanka  kaszy jaglanej

75 g suszonych pomidorów w oleju (połowa słoiczka)

1 łyżka oleju z pomidorów




Surową kaszę umieszczamy w gazie na sitku i przelewamy wodą zimną, następnie wrzątkiem i ponownie zimną. Pozbywamy się w ten sposób smaku goryczy. Przepłukaną kaszę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą – 1,5 szklanki wody na szklankę kaszy. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Kaszy nie mieszamy. Po ugotowaniu kaszę przykrywamy kocem.



2 szklanki przestudzonej kaszy jaglanej umieszczamy wysokiej misce, dodajemy 1 łyżkę oleju i pomidory. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz