Składniki:
1 kg mąki (u mnie tortowa)
14 g suchych drożdży
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g masła
500 g puree z dyni
Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy go na stolnicę podsypaną mąką i ponownie wyrabiamy. Z ciasta formujemy bochenek lub dwa. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie chlebki nacinamy i pędzlujemy mlekiem. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz