Składniki:
2,5 szklanki
mąki tortowej
7 g drożdży
suchych
pół szklanki
mleka
3/4 szklanki
puree z dyni
3 łyżki
masła
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
zapachu pomarańczowego
4 łyżki
cukru
1/4 łyżeczki
soli
Dodatkowo:
290 g powideł
śliwkowych
Masło roztopić i wystudzić. Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać drożdże wymieszać. Dodać pozostałe składniki, mleko powinno być
delikatnie ciepłe. Ręcznie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie, uderzyć je pięścią i
na stolnicy podsypanej mąką ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części.
Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić łyżeczkę powideł i
dokładnie zlepić, formując bułeczkę. Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, ciasno obok siebie. Gdy zapełnimy
całą formę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka:
60 g masła
100 g mąki
50 g cukru
Wszystkie
składniki umieszczamy w miseczce. Wyrabiamy między palcami.
Tak
przygotowaną kruszonką posypujemy wyrośnięte bułeczki.
Pieczemy w
temperaturze 160 stopni z termoobiegiem do 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz