21 paź 2014

Bułeczki dyniowe z powidłami





Składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej
7 g drożdży suchych
pół szklanki mleka
3/4 szklanki puree z dyni
3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zapachu pomarańczowego
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
290 g powideł śliwkowych

Masło roztopić i wystudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże wymieszać. Dodać pozostałe składniki, mleko powinno być delikatnie ciepłe. Ręcznie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie, uderzyć je pięścią i na stolnicy podsypanej mąką ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić, formując bułeczkę. Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, ciasno obok siebie. Gdy zapełnimy całą formę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 


Kruszonka:
60 g masła
100 g mąki
50 g cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce. Wyrabiamy między palcami.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wyrośnięte bułeczki.


Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem do 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz