Składniki:
125 g mąki tortowej
15 g cukru
szczypta
soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml
śmietany kremówki 30%
½ łyżeczki
zapachu śmietankowego
Do dużej
miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka i 100 ml mleka, mieszamy. Na koniec
dodajemy kremówkę, zapach i pozostałą część mleka, miksujemy na gładką masę.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinkę.
W filiżance
przygotowujemy troszkę oleju oraz pędzelek. Patelnię (moja o średnicy 24 cm) nagrzewamy.
Gdy będzie już dobrze rozgrzana pędzlujemy ją olejem. Nalewamy ciasto cienką warstwą
i smażymy około 1 minuty, na średniej
mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami
powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia.
Przełożyć na deskę do przestudzenia.
Z tej porcji
wychodzi 10 naleśników. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.
UWAGA:
Ciasto z tego przepisu jest bardzo rzadkie, ale smaży się je bez problemu.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz