23 paź 2014

Najlepsze ciasto naleśnikowe




Składniki:
125 g mąki tortowej
15 g cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30%
½ łyżeczki zapachu śmietankowego

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy  jajka i 100 ml mleka, mieszamy. Na koniec dodajemy kremówkę, zapach i pozostałą część mleka, miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinkę. 



W filiżance przygotowujemy troszkę oleju oraz pędzelek. Patelnię (moja o średnicy 24 cm) nagrzewamy. Gdy będzie już dobrze rozgrzana pędzlujemy ją olejem. Nalewamy ciasto cienką warstwą  i smażymy około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na deskę do przestudzenia.

Z tej porcji wychodzi 10 naleśników. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.

UWAGA: Ciasto z tego przepisu jest bardzo rzadkie, ale smaży się je bez problemu.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz