8 cze 2015

Kapuśniak z młodej kapusty z ryżem





Składniki:
pół główki młodej kapusty
szklanka ryżu
marchewka
kawałek selera
8 ziaren pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
2 kostki rosołowe
przyprawa do dań z kapusty
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml śmietanki kremówki lub zwykłej



Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać  kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody z zupy, dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Dodać przyprawę do dań z kapusty. Zupę gotować jeszcze  przez 10 minut.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz