Składniki:
6 jajek
¾ szklanki
cukru
¾ szklanki
mąki tortowej
¼ szklanki
mąki ziemniaczanej
szczypta
soli
2 łyżki
kakao
Oddzielamy
białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach
miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy
razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe
ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia,
tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego
patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem
zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy
na 3 części.
Krem z
białej czekolady:
400 g mlecznej
czekolady (u mnie z Lidla)
Czekoladę
kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania
gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę.
Frużelina
truskawkowa:
500 g
mrożonych truskawek
2,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
2/3
szklanki cukru
1 łyżka soku
z cytryny
2
łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
W małym
garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie
rozmrażamy). Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do
wrzenia. Po przestudzeniu rozdrobnić blenderem. Dodać cytrynę, wodę z mąką,
wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę
dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia.
Przygotowanie
tortu:
Na ozdobnej
paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z
sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu z czekolady, na krem ½ frużeliny,
Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną,
następnie pozostała część kremu i pozostała część frużeliny. Przykrywamy 3
warstwą biszkoptu.
Wierzch
tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować
truskawkami.
Tort
upiekłam na urodziny dla 6 letniego chłopca. Przygotowałam dekorację z masy
cukrowej przedstawiającą postać Emmeta z Lego Przygoda.
Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej.
Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i
wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową.
Składniki na
masę maślaną:
½ szklanki
cukru
kostka masła
łyżeczka
zapachu waniliowego
sok z połowy
cytryny
Tort
schłodzić.
Teraz
przygotowujemy masę cukrową.
Składniki:
800 g cukru
pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
50 gram
glukozy
4 płaskie
łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej
wody
Do szklanki nalewam 70 ml wody. Do wody dodaję żelatynę, dokładnie mieszam
i pozostawiam do napęcznienia. Następnie podgrzewam napęczniałą żelatynę w
kąpieli wodnej (nie doprowadzić do wrzenia). Do rozpuszczonej żelatyny dodać
glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać kilka kropel zapachu waniliowego. Cukier
puder należy przesiać aby nie było grudek. Dodawać po łyżeczce do żelatyny z
glukozą. Kiedy powstanie masa a’la kisiel przełożyć na blat i ugniatać dodając
stopniowo cały cukier.
Masę wałkuje
się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną.
Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię.
Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz