Składniki:
170 g masła
2 jajka
1 szklanka
cukru
1,5 szklanki
mąki tortowej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
łyżeczka
zapachu pomarańczowego
1 szklanka
śmietany 18%
Mąkę przesiać, dodać proszek i sól, delikatnie
wymieszać. Do miski przełożyć 113 g masła, dodać cukier i zmiksować na
jednolitą masę. Dodać zapach i jajka, jedno po drugim, miksując po każdym
dodaniu. Następnie dodawać mąkę łyżka po łyżce, na zmianę ze śmietaną, miksować
na najwolniejszych obrotach.
Kruszonka:
¼ kostki
masła
pół szklanki
mąki
1/4 szklanki
cukru
szczypta
soli
Wszystkie składniki wyrobić palcami. Odłożyć.
Dodatkowo:
500 g
rabarbaru
1/2 szklanki
cukru
Rabarbar
umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Dodać cukier i wymieszać, odstawić
na kilka minut, aż puści sok.
Pozostałą
część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej
papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch
przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z
termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem,
położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał sok z rabarbaru.
Po upieczeniu
ciasto przestudzić, odkroić boki od formy, otworzyć tortownicę. Na górę formy
położyć tackę, szybkim ruchem odwrócić ciasto i zdjąć obręcz formy.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz