8 cze 2015

Odwrócone ciasto z rabarbarem





Składniki:
170 g masła
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka zapachu pomarańczowego
1 szklanka śmietany 18%


Mąkę przesiać, dodać proszek i sól, delikatnie wymieszać. Do miski przełożyć 113 g masła, dodać cukier i zmiksować na jednolitą masę. Dodać zapach i jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać mąkę łyżka po łyżce, na zmianę ze śmietaną, miksować na najwolniejszych obrotach.



Kruszonka:
¼ kostki masła
pół szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki wyrobić palcami. Odłożyć.



Dodatkowo:
500 g rabarbaru
1/2 szklanki cukru

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Dodać cukier i wymieszać, odstawić na kilka minut, aż puści sok.


Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał sok z rabarbaru.


Po upieczeniu ciasto przestudzić, odkroić boki od formy, otworzyć tortownicę. Na górę formy położyć tackę, szybkim ruchem odwrócić ciasto i zdjąć obręcz formy.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz