20 cze 2015

Tarta z musem z rabarbaru i bitą śmietaną




Składniki:
200 gram mąki tortowej
2 żółtka
100 gram masła
30 gram cukru
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła. Przełożyć do formy na tarte. Nakłuć ciasto widelcem i na 15 minut włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Wystudzić.


Mus z rabarbaru:
700 g rabarbaru
9 łyżek cukru
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki wody
½ szklanki wrzątku


Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę, mieszamy i  gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Ciepły rabarbar miksujemy blenderem na gładko. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Gorącą dodajemy do zmiksowanego musu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.




Dodatkowo:
500 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudtu


Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier.


Na zimy spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru, na wierzch ubitą śmietankę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.






SMACZNEGO

1 komentarz: