Składniki:
200 gram mąki tortowej
2 żółtka
100 gram masła
30 gram cukru
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła. Przełożyć do formy na tarte. Nakłuć ciasto widelcem i na 15 minut włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Wystudzić.
Mus
z rabarbaru:
700
g rabarbaru
9 łyżek cukru
1 galaretka truskawkowa
9 łyżek cukru
1 galaretka truskawkowa
2
łyżki wody
½
szklanki wrzątku
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe
kawałeczki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę, mieszamy i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie
miękki. Ciepły rabarbar miksujemy blenderem na gładko. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki
wrzącej wody. Gorącą dodajemy do zmiksowanego musu. Mieszamy i odstawiamy do
przestudzenia.
Dodatkowo:
500
ml śmietanki 36%
3
łyżki cukru pudtu
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy
cukier.
Na zimy spód tarty wykładamy tężejący mus z
rabarbaru, na wierzch ubitą śmietankę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń