2 cze 2015

Kruche z borówkami i budyniową pianką




Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
250 g margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek


Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić.




Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki oleju
szczypta soli


Białka z solą ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy cukry nadal miksując na niskich obrotach. Następnie powoli dosypujemy budynie, miksujemy. Na koniec, stopniowo dodajemy olej. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wystudzony podpieczony spód ciasta.


Dodatkowo:
400 g borówek
cukier puder


Borówki układamy na piance, otworkami do góry. 


Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta z zamrażalnika. 


Całość pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, chociaż smalec chyba bym pominęła (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Smalec nadaje ciastu kruchości, nie zmienia jego smaku.

      Usuń
  2. Prezentuje się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń