Składniki:
3 szklanki
mąki tortowej
250 g margaryny
1 łyżka
smalcu
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki
cukru
5 żółtek
Wszystkie składniki
przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części -
około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do zamrażalnika
na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie
docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez
15-20 minut. Całkowicie wystudzić.
Budyniowa
pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki
cukru waniliowego
2 opakowania
budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki
oleju
szczypta soli
Białka z
solą ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy cukry nadal miksując na
niskich obrotach. Następnie powoli dosypujemy budynie, miksujemy. Na koniec, stopniowo
dodajemy olej. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wystudzony podpieczony
spód ciasta.
Dodatkowo:
400 g borówek
cukier puder
Borówki
układamy na piance, otworkami do góry.
Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta
z zamrażalnika.
Całość pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45
minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Wygląda smakowicie, chociaż smalec chyba bym pominęła (:
OdpowiedzUsuńDziękuje. Smalec nadaje ciastu kruchości, nie zmienia jego smaku.
UsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, jest pyszne. Polecam.
Usuń