Składniki:
500 g mąki
pszennej tortowej
7 g suchych
drożdży
szczypta
soli
250 ml mleka
1 jajko
1/4 szklanki
oleju rzepakowego
pół szklanki
cukru
Mąkę
wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, dodać jajko, olej i lekko ciepłe mleko.
Zagnieść miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5
godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę
podsypaną mąką i delikatnie zagnieść. Podzielić na kawałki po 60 g każda (mi
wyszło 13 bułeczek). Uformować z nich kule i zostawić na 15 minut do
napuszenia.
Nadzienie:
250 g borówek
3 łyżki
cukru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Składniki na nadzienie wymieszać.
Każdy
kawałek ciasta delikatnie rozwałkować, na środek nałożyć nadzienie i złożyć jak
pieroga sklejając dokładnie brzegi.
Pierogi zrolować aby uzyskać kształt podłużnej bułeczki. Przełożyć na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 45
minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20
minut.
Wystudzone
posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Prawie jak jagodzianki ;)
OdpowiedzUsuńPrawie, gdyby tylko były prawdziwe nasze jagody :)
Usuń