3 sie 2015

Drożdżowe bułeczki z borówkami





Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży
szczypta soli
250 ml mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki cukru
                    


Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, dodać jajko, olej i lekko ciepłe mleko. Zagnieść miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i delikatnie zagnieść. Podzielić na kawałki po 60 g każda (mi wyszło 13 bułeczek). Uformować z nich kule i zostawić na 15 minut do napuszenia.


Nadzienie:
250 g borówek
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie wymieszać.



Każdy kawałek ciasta delikatnie rozwałkować, na środek nałożyć nadzienie i złożyć jak pieroga sklejając  dokładnie brzegi. Pierogi zrolować aby uzyskać kształt podłużnej bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.





SMACZNEGO

2 komentarze: