Składniki na
1 biszkopt:
5 średnich
jajek
150 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki
ziemniaczanej
szczypta sody
Mąki przesiać razem. Białka oddzielić od żółtek, dodać
sodę i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując
na małych obrotach miksera. Kolejno dodawać żółtka, zmiksować. Na koniec
dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, mieszamy powoli za pomocą trzepaczki lub łyżki.
Blachę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie
smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika
do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w
blaszce na podłogę. Studzimy.
W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt.
Poncz do
nasączenia:
2 cytryny
syrop z
brzoskwiń w puszce
Z cytryn wycisnąć sok, dodać do syropu z brzoskwiń i
wymieszać.
Krem twarożkowy:
700 g sera
białego tłustego
600 ml
śmietanki 36%
150 g cukru
pudru
450 g
brzoskwiń z puszki (po odsączeniu)
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Śmietankę ubić na
sztywno. Ser co najmniej dwukrotnie zmielić maszynką. Do sera dodać cukier,
zmiksować. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietankę, mieszając
delikatnie po każdym dodaniu np. szpatułką. Krem podzielić na 2 części: większą
i mniejszą. Do większej dodać brzoskwinie. Wymieszać.
Krem do dekoracji
tortu:
1 litr
śmietanki 36%
250 g serka
mascarpone
5 łyżek
cukru pudru
Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia.
Zmiksować do uzyskani gęstego kremu.
Na paterze układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową
ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem,
nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą
częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie
zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie.
Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka.
Oto dekoracja.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz