27 sie 2015

Tort z kremem twarożkowym z brzoskwiniami




Składniki na 1 biszkopt:
5 średnich jajek
150 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta sody


Mąki przesiać razem. Białka oddzielić od żółtek, dodać sodę i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując na małych obrotach miksera. Kolejno dodawać żółtka, zmiksować. Na koniec dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, mieszamy powoli za pomocą trzepaczki lub łyżki. Blachę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w blaszce na podłogę. Studzimy.

W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt.


Poncz do nasączenia:
2 cytryny
syrop z brzoskwiń w puszce 

Z cytryn wycisnąć sok, dodać do syropu z brzoskwiń i wymieszać.


Krem twarożkowy:
700 g sera białego tłustego
600 ml śmietanki  36%
150 g cukru pudru
450 g brzoskwiń z puszki (po odsączeniu)


Brzoskwinie pokroić w kostkę. Śmietankę ubić na sztywno. Ser co najmniej dwukrotnie zmielić maszynką. Do sera dodać cukier, zmiksować. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietankę, mieszając delikatnie po każdym dodaniu np. szpatułką. Krem podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Do większej dodać brzoskwinie. Wymieszać.



Krem do dekoracji tortu:
1 litr śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować do uzyskani gęstego kremu.



Na paterze układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu.  Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie.


Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz