19 sie 2015

Placuszki z cukinii z serem feta


Składniki:
2 średnie cukinie
pół kostki sera feta
4 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz


Warzywo dokładnie myjemy, wycieramy do sucha. Cukinie i ser ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ręcznie mieszamy starte składniki, tak aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy. 


Za pomocą łyżki wykładamy masę na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor, po kilka minut z obu stron. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.


Placuszki idealnie komponują się z sosem czosnkowym.


Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany

Czosnek siekamy w drobną kostkę. Łączymy ze śmietaną. 


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz