6 wrz 2015

Buraczki z papryką i cebulą


Składniki:
3 kg buraków
1 kg papryki
1 kg cebuli
1 łyżka soli


Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Odstawić. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Zasypać solą i odstawić na 1 godzinę. 


Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
10 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe


Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę z cebulą. Gotować 7 minut. 


Po tym czasie ciepłe wymieszać z burakami. Przekładać do przygotowanych słoików. Pasteryzować 10 minut.

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Też robię takie buraczki. Tylko z czerwoną papryką. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń