1 wrz 2015

Buraczki z marchewką i cebulą




Składniki:
3 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg cebuli
1 łyżka soli


Buraki i marchewkę gotujemy 50 minut. Odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. warzywa wymieszać razem, posolić i odstawić na 1 godzinę.


Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
4 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego


Składniki zalewy mieszamy razem i zagotowujemy. Ciepła zalewę wlewamy do warzyw. Mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Dociskamy łyżką, na koniec dolewamy pozostałą w misce zalewę, po trochu do każdego słoika. Zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz