Ciasto
kruche:
200 g mąki tortowej
100 g mąki
pełnoziarnistej
200 g margaryny
100 g cukru
1 jajko
szczypta
soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść
ręcznie. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Gotowe przykryć folią i
wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie
jabłkowe:
1,3 kg
jabłek
1 cytryna
1/3 szklanki
cukru waniliowego
2 łyżki wody
20 g masła
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, polać sokiem
wyciśniętym z cytryny, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, zalać
wodą, wymieszać, podgrzewać nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje i będzie
koloru brązowego.
Następnie dodać masło, wymieszać. Wsypać jabłka, smażyć kilka
minut, do momentu gdy jabłka zaczną się rozpadać. Mąkę rozpuścić w 4 łyżkach
wody, dodać do prażących się jabłek, dokładnie wymieszać. Odstawić do
wystudzenia.
Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką,
nadmiar strzepać. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (60% i 40%). Większą
rozwałkować podsypując mąką a następnie wyłożyć do formy, docisnąć boki.
Przełożyć wystudzone nadzienie. Z mniejszej części ciasta wyciąć paski i ułożyć
na wierzchu jabłek tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w 160 stopniach z
termoobiegiem przez 50 minut.
SMACZNEGO
Pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń