6 wrz 2015

Cantuccini - włoskie ciasteczka


Składniki:
500 g mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki cukru waniliowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki masła 
3 jajka
5 łyżek likieru migdałowego Amaretto
400 g migdałów


Migdały siekamy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz migdałów) mieszamy, w razie potrzeby, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dosypujemy mąki. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy migdały i dokładnie wgniatamy w ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy wałki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Studzimy. 




Wałki kroimy na 1 cm kawałki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasteczka w środku aż do wystudzenia. 

Podajemy wraz z kawą, w której maczamy ciasteczka.

SMACZNEGO

1 komentarz: