6 wrz 2015
Cantuccini - włoskie ciasteczka
Składniki:
500 g mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki masła
3 jajka
5 łyżek likieru migdałowego Amaretto
400 g migdałów
Migdały siekamy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz migdałów) mieszamy, w razie potrzeby, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dosypujemy mąki. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy migdały i dokładnie wgniatamy w ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy wałki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Studzimy.
Wałki kroimy na 1 cm kawałki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasteczka w środku aż do wystudzenia.
Podajemy wraz z kawą, w której maczamy ciasteczka.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Moje ulubione, pycha! :)
OdpowiedzUsuń