Składniki:
3 szklanki
mąki tortowej
250 g
margaryny
1 łyżka
smalcu
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki
cukru
5 żółtek
Dodatkowo:
1 kg jabłek
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto.
Piana z białek:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie kisielu wiśniowego
szczypta soli
Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
SMACZNEGO
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń