29 mar 2016

Szarlotka z kisielem

 
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
250 g margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek

  
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód i boki formy. 


Dodatkowo:
1 kg jabłek

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto.


Piana z białek:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie kisielu wiśniowego
szczypta soli

Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka.


Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta. 


Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.


SMACZNEGO

1 komentarz: