17 cze 2017

Kruche z rabarbarem i budyniem





Składniki:
2 ½  szklanki mąki tortowej
½  szklanki zmielonych migdałów
½  łyżeczki proszku do pieczenia
220 g masła, zimnego
1 szklanka brązowego cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru


Wszystkie składniki zagnieść w kulę,  przykryć folią, schłodzić w lodówce przez  60 minut. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na spodzie blaszki. Widelcem zrobić dziurki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wystudzić.



Budyń
750 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
cukier


Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, w ilości mleka podanej wyżej. Przykryć folią, wystudzić.


Nadzienie rabarbarowe:
500 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do owoców dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić.


Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć warstwę budyniu. 


Na wierchu rozkruszyć pozostałą część ciasta, tworząc taką jakby kruszonkę.   


Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Wyjąć, przestudzić.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz