Składniki:
2 ½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki zmielonych migdałów
½ łyżeczki proszku do pieczenia
220 g masła,
zimnego
1 szklanka brązowego
cukru
szczypta
soli
1 jajko
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
imbiru
Wszystkie składniki zagnieść w kulę, przykryć folią, schłodzić w lodówce przez
60 minut. Formę o wymiarach 25x40
wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na spodzie blaszki.
Widelcem zrobić dziurki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wystudzić.
Budyń:
750 ml mleka
2 opakowania
budyniu śmietankowego
cukier
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, w
ilości mleka podanej wyżej. Przykryć folią, wystudzić.
Nadzienie rabarbarowe:
500 g
rabarbaru
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 łyżki
cukru
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
imbiru
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do
owoców dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić.
Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie nadzienie
rabarbarowe. Na nie wyłożyć warstwę budyniu.
Na wierchu rozkruszyć
pozostałą część ciasta, tworząc taką jakby kruszonkę.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Wyjąć, przestudzić.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz