Składniki:
50 g
gorzkiej czekolady
2
duże jajka
50 g masła
50 g cukru
50 g mąki tortowej
szczypta
soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę
przesiać z proszkiem. Żółtka oddzielić od białek. Masło i cukier utrzeć do
powstania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną
czekoladę, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka, miksując po każdym
dodaniu. Dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Białka ze szczyptą soli ubić
na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 stopniach przez ok 12
minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Mus z białej czekolady:
300 g białej
czekolady
180 ml mleka
kilka kropel
zapachu waniliowego
220 ml
śmietanki 36%
2 łyżeczki
żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody,
odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na gazie, do całkowitego
rozpuszczenia, nie doprowadzić do wrzenia. Mleko podgrzać, ale nie zagotować,
wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawić na chwilę, następnie
wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żelatynę i wymieszać do jej
dokładnego rozprowadzenia (ja zmiksowałam). Odstawić do wystudzenia i lekkiego
stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Dodawać stopniowo do masy
czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić,
wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa truskawkowa:
700 g
truskawek
1 galaretka
truskawkowa
Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblenderować.
Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego
jej rozpuszczenia.
Wystudzone truskawki z galaretką przelać na stężały mus z
białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz