30 cze 2017

Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami





Składniki:
50 g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
50 g masła
50 g cukru
50 g mąki tortowej
szczypta soli
½  łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem. Żółtka oddzielić od białek. Masło i cukier utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 stopniach przez ok 12 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.


Mus z białej czekolady:
300 g białej czekolady
180 ml mleka
kilka kropel zapachu waniliowego
220 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki żelatyny


Żelatynę zalać niewielką ilością wody,  odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na gazie, do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzić do wrzenia. Mleko podgrzać, ale nie zagotować, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żelatynę i wymieszać do jej dokładnego rozprowadzenia (ja zmiksowałam). Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. 


Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Warstwa truskawkowa:
700 g truskawek 
1 galaretka truskawkowa


Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblenderować. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. 


Wystudzone truskawki z galaretką przelać na stężały mus z białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz