17 cze 2017

Racuchy cynamonowe z rabarbarem




Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
125 ml mleka
2 jajka
300 g rabarbaru



Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami za pomocą rózgi kuchennej. Dodać mąkę i  wymieszać, tak by nie było grudek. Do ciasta dodać rabarbar, wymieszać. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano.



SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Rabarbar jest dość twardy , czy wystarczy tyle smażenia (do zarumienienia racuchów) aby i rabarbar był gotowy ?

    OdpowiedzUsuń