8 gru 2017

Babka piernikowa




Składniki:
2/3 szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu
125 g masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
3 jajka L

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Mąkę przesiać,  dodać orzechy, sodę i przyprawy - wymieszać, odstawić. Cukier, mleko, miód, masło, kawę zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się i dokładnego połączenia składników. Wystudzić. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia. Dodawać stopniowo, po jednym żółtku, mieszając po każdym dodaniu. Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywno, przełożyć do ciasta i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. 


Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, o średnicy 24 cm. 


Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC do tzw. suchego patyczka.



SMACZNEGO

1 komentarz: