Składniki:
2/3 szklanki
cukru
pół szklanki
mleka
pół szklanki
miodu
125 g masła
3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
1 szklanka
zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
1 szklanka
mąki tortowej
1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej
2 łyżki
przyprawy do piernika
3 jajka L
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę przesiać, dodać orzechy, sodę i przyprawy - wymieszać, odstawić.
Cukier, mleko, miód, masło, kawę zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się i
dokładnego połączenia składników. Wystudzić. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką
do połączenia. Dodawać stopniowo, po jednym żółtku, mieszając po każdym dodaniu.
Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywno, przełożyć do ciasta i delikatnie
wmieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem,
wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, o średnicy 24 cm.
Piec około 60 minut w
temperaturze 170ºC do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
Bo kto powiedział, że babka może być tylko na Wielkanoc?;)
OdpowiedzUsuń