Składniki:
550 g mąki tortowej
125 g masła
80 g
cukru
300 g miodu
(u mnie sztuczny)
1 jajko L
2 łyżeczki
sody
2 łyżeczki
kakao
30 g
przyprawy do piernika
Masło,
miód, cukier, przyprawę i kakao umieścić w garnuszku, podgrzewać do czasu, aż
składniki się dokładnie połączą. Wystudzić. Do przesianej mąki dodać sodę, jajko
i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na
2 godziny. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypanej mąką, na grubość 2-3 mm.
Wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami i układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut, studzimy na
kratce.
SMACZNEGO
Wspaniałe pierniczki! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń