20 gru 2017

Pierniczki "ekspresowe"




Składniki:
550 g mąki tortowej
125 g masła
80 g cukru 
300 g miodu (u mnie sztuczny)
1 jajko L
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
30 g przyprawy do piernika



Masło, miód, cukier, przyprawę i kakao umieścić w garnuszku, podgrzewać do czasu, aż składniki się dokładnie połączą. Wystudzić. Do przesianej mąki dodać sodę, jajko i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypanej mąką, na grubość 2-3 mm. Wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut, studzimy na kratce.


 SMACZNEGO

2 komentarze: